24-ти май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост

   Уважаеми дейци на просветата и културата,
   Уважаеми учители и ученици от община  Брегово,

   Уважаеми съграждани,


   Поздравявам Ви по случай 24-ти май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Свято е делото на равноапостолите Кирил и Методий. Дело, преминало българските граници и осветило с книжовната си благодат цялата европейска цивилизация. Това ни дава заслуженото самочувствие и гордост – „Че и ний сме дали нещо на света и на вси славяни, книги да четат“.
Празнуваме най-светлия празник на духовността и просветата и под звуците на „Върви, народе възродени“, се прекланяме пред славата на българското слово и отдаваме почит, преклонение и уважение пред Вас,съвременни апостоли на духовността. Този ден не е просто официален празник – това е денят, в който всеки българин може с гордост да каже, че е потомък на нация, заемаща достойно място в историята на Европа.

   В този ден отдадем заслужено уважение на Вас, учителите, културните и просветни дейци, които неуморно съхраняват българското културно-историческо наследство и го предават на младите поколения.
Уважаеми съграждани, нека в този ден всички ние бъдем достойни участници в този всенароден празник, който ще ни отведе до „Светли бъднини“ и нека образованието, просветата и културата, бъдат висша ценност и отговорност на всеки от нас. Защото запазването на идентичността, на българщината, ще ни отличи като нация – уникална и неповторима сред останалите народи.
Уважаеми учители, Уважаеми просветни дейци,

   С дълбока признателност Ви поздравявам по случай Деня на писмеността и просветата. Пожелавам Ви все така с любов и внимание да продължите да извършвате великата си мисия – да образовате нашите деца, бъдещето на България. А Вие ученици, обичайте, ценете и пазете родния български език, следвайте мечтите си и отстоявайте идеалите си! Нека ни е честит празникът на словото, на духа, на културата!

С уважение:

Милчо Лалов

 Кмет на община Брегово