„Посланици на знанието“


„Посланици на знанието“ е петият открит урок за учениците от средно училище „Св. св. Кирил и Методий“ в Брегово. Свидетелствата на учениците от първи до трети клас и грамотите на най-добре представилите се през годината ще бъдат връчени по време на поредния открит урок. Той ще се проведе на 31 май в големия салон на читалището в граничното градче. Това каза за БТА организаторът проф. Венелин Терзиев.

Специални гости ще бъдат дългогодишният преподавател в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ – Бургас, народен представител, евродепутат и заместник-кмет на община Бургас проф. д-р Маруся Любчева и Видинският митрополит Даниил, допълни той.

По време на открития урок ученици от гимназиален етап на обучение ще представят идеята за виртуален музей на училището, което отбелязва 160 години от създаването си, уточни проф. Терзиев. Те участват в проект, финансиран от Министерството на младежта и спорта, и заедно с Иван Мартинов и Людмил Иванов, които са обучители, инженери и специалисти по информационни технологии от IT Академия „Дигитален и актуален“, разработват идеята. Дигиталният музей е с добавена реалност и използва изкуствен интелект, който чрез интеракция визуализира интересни моменти от историята му. В различните секции на музея се разказва за миналото и за настоящето на училището, за основателя му даскал Йон Чолака,. В галерията могат да се видят дигитализирани копия на снимки и филми за образователната институция, обясни проф. Терзиев. 

В програмата ще вземат участие училищните таланти Роксана Михай Гъжу, Формация „Палавите козлета“, Танцова група „The Spectre“ и изпълнителят Светослав Стойчев. По-големите ученици са подготвили модно дефиле под наслов „По червения килим на училището“. Участниците ще се състезават за наградата „Крал и кралица на вечерта“, уточни още проф. Терзиев.

Събитието се провежда под патронажа на кмета на община Брегово Илиян Бърсанов, със съдействието на Видинска света митрополия и Народно читалище „Развитие 1897 г.“ – гр. Брегово.

По-рано същия ден във Видин ще се проведе и среща-дискусия за социалните трансформации и възможностите за трансформационно образование с участието на проф. Венелин Терзиев, проф. д-р Маруся Любчева и Видинския митрополит Даниил. Домакин на събитието е Народно читалище „Цвят 1870“.