Брегово ще докосне факела на мира!


Пробегът на мира е международна щафета, символизираща всеобщия стремеж на човечеството към по-мирен свят. В момента Пробегът е най-мащабната и най-продължителна масова проява, посветена на мира.

Инициативата датира от 1987 г., от радетеля за мир Шри Чинмой, и обхваща вече над 150 страни от всички континенти. По целия маршрут бегачите пренасят горящ факел, символизиращ стремежа на хората към разбирателство и хармония.

Хора от хиляди населени места по маршрута на щафетата – деца и възрастни, обикновени граждани и световни лидери – се присъединяват към участниците в Пробега, изминавайки с факела няколко крачки или няколко километра. Всеки влага своите мечти и надежди в една обща вълна на приятелство и добронамереност.

На 27 май 2022 година отборът на Пробега на мира поема по поречието на река Дунав, която свързва 10 държави – Германия, Австрия, Словакия, Унгария, Хърватия, Сърбия, България, Румъния, Молдова, Украйна и се влива в Черно море. Част от маршрута на Пробега на мира ще премине през България в периода 2-11 юли и първия град, който ще посети в страната е нашия град Брегово. Маршрута е следния:

2 юли – Неготин (Сърбия) – Брегово – Видин
3 юли – Видин – Дунавци – Белоградчик
4 юли – Белоградчик – Дреновец – Лом – Ковачица – Козлодуй
5 юли – Козлодуй – Мизия – Оряхово (Бяла Слатина) – Кнежа – Долни Дъбник – Долна Митрополия – Плевен
6 юли – Плевен – Никопол – Белене – Ореш – Свищов
7 юли –  Свищов – Левски – Летница – Крушунските водопади – Павликени – Велико Търново
8 юли Велико Търново – Лясковец – Горна Оряховица – Полски Тръмбеш – Бяла – Русе
9 юли – Русе – Тутракан – Зафирово – ез. Сребърна – Айдемир – Силистра
10 юли – почивен
11 юли – Силистра –- Калипетрово – Кълъраш (Румъния) 

Община Брегово ще посрещне международната щафета на ГКПП Брегово и оттам всички заедно ще пробягаме разстоянието до центъра на града.

Пред читалище „Развитие 1897“ ще се състои кратка програма по посрещане на Пробега на мира и засаждане на дървета и цветя в Парка на мира .

Докоснете факела! Имаме уникалната възможност да участваме в една от хилядите церемонии по посрещане на факела на мира. От нас – жителите на Община Брегово се иска само готовност да направим крачка в подкрепа на световния мир.

На следния линк може да се запознаете по-детайлно с проявата.

https://www.peacerun.org/bg/