9 май – Ден на Европа!


Днес празнуваме Деня на Европа, както и победата над Хитлеристка Германия и край на Втората световна война. На 9 май 1945 година началникът на генералния щаб на Вермахта фелдмаршал Кайтел подписва със СССР германската капитулация. Английският министър-председател Чърчил и президентът на САЩ Труман обявяват края на Втората световна война в Европа.

На този ден в Париж през 1950 г. на фона на опасност от Трета световна война, която би погълнала цяла Европа, френският външен министър Робер Шуман прочита историческата декларация за обединение в Европа. Той призовава за обединяване на Франция, Германия и другите европейски страни за да се избегнат бъдещи военни конфликти. „Декларацията на Шуман“ е в основата на Европейската общност за въглища и стомана, предшественик на днешния Европейски Съюз.

Министър-председателят Бойко Борисов участва в специалното видеопослание на лидерите на Европейския съюз по случай 9 май, обявен за Ден на Европа.
„Европа, най-доброто място за живеене, най-много демокрация, най-много солидарност, най-много права на хората“. Така премиерът описа Европа днес във видеоматериала на държавните и правителствените ръководители с поздравление за всички европейски граждани навръх специалния ден, когато се отдава почит на мира и единството на континента.
В обръщението си за празника Борисов призова европейските си колеги „да направим всичко възможно след пандемията отново да бъдем такива, каквито бяхме – солидарни, силни, проспериращи“.

Честит Празник!